post

ΓΛΥΚΟΛΙΚΟ ΟΞΥ: Ο ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟ AHA

Τι είναι το γλυκολικό οξύ;

Το γλυκολικό οξύ είναι ένας τύπος αλφα-υδροξυοξέων (ή AHA) που προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο. Τα AHAs περιλαμβάνουν και άλλα οξέα που ίσως αναγνωρίζετε, όπως το γαλακτικό οξύ (προέρχεται από το γάλα και υποτίθεται πως ήταν αγαπημένο της Κλεοπάτρας), το ταρταρικό (από σταφύλια) και το κιτρικό οξύ – το οποίο, σωστά, φαντάζεστε, προέρχεται από κιτροειδή φρούτα.

Αλλά το γλυκολικό είναι μοναδικό. “Από όλα τα AHAs, το γλυκολικό είναι το απλούστερο στη δομή και το μικρότερο· έχει το χαμηλότερο μοριακό βάρος. Αυτό το μικρό μοριακό βάρος σημαίνει ότι είναι εύκολο να διεισδύσει στο δέρμα σας και να είναι υπεραποτελεσματικό.

Τι κάνει το γλυκολικό οξύ για το δέρμα σας;

Όσον αφορά τα οφέλη του γλυκολικού οξέος, η λίστα είναι μεγάλη. Καταρχάς, το γλυκολικό οξύ είναι ένα εξωτερικό απολεπιστικό. Βοηθά στην απολέπιση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και αποκαλύπτει τα νεότερα, πιο φωτεινά στρώματα, δρώντας στον επιδερμιδικό χιτώνα (το εξωτερικό στρώμα του δέρματος). Ο κανονικός, ακέραιος επιδερμιδικός χιτώνας αποτελείται από σφιχτά στρώματα νεκρών κυττάρων που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους σφιχτά. Το γλυκολικό οξύ χαλαρώνει αυτές τις συνδέσεις. Με την “κόλλα” τους να διαλύεται από το γλυκολικό οξύ, αυτά τα σκληρά, τραχειά στρώματα νεκρών κυττάρων μπορούν να απολεπιστούν πιο εύκολα.

Ωστόσο, επειδή το γλυκολικό οξύ είναι τόσο μικρό, μπορεί να διεισδύσει και βαθιά στο δέρμα σας, όπου κάνει σοβαρή δουλειά. Το γλυκολικό οξύ διεγείρει τους ινοβλάστες στο δέρμα να παράγουν αυξημένες ποσότητες κολλαγόνου, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου, βοηθάει το δέρμα να γίνει πιο σφιχτό και να ελαχιστοποιεί τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Μεταξύ της επιφανειακής δράσης στον επιδερμιδικό χιτώνα και της δουλειάς που κάνει κάτω από αυτό, το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα δέρμα σας πιο λείο πιο λαμπερό, με  ομοιόμορφο τόνο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το γλυκολικό οξύ στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός;

Όπως και με οποιοδήποτε απολεπιστικό, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε μικρές δόσεις αν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή είστε επιρρεπείς σε ερεθισμούς. Δοκιμάστε ένα καθαριστικό προσώπου με γλυκολικό οξύ αρχικά, όπως το Murad AHA/BHA exfoliating cleanser για να τεστάρετε το δέρμα σας πριν πάτε απευθείας σε ένα προϊόν με γλυκολικό οξύ που μένει στο δέρμα, αν δεν είστε βέβαιοι αν το δέρμα σας μπορεί να το αντέξει. Δοκιμάστε ένα προϊόν που συνδυάζει το γλυκολικό με ενυδατικά συστατικά, όπως η Medik8 Balance Moisturizer, μια ενυδατική που δίνει ξεχωριστά τον ενεργοποιητή γλυκολικού οξέος.

Αν είστε σίγουρες ότι το δέρμα σας ανταποκρίνεται καλά στο γλυκολικό οξύ, δοκιμάστε το σε ένα επαγγελματικό peel. Εννοείται ότι το γλυκολικό οξύ είναι πιο αποτελεσματικό όταν χορηγείται ως μέσο χημικής απολέπισης κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής θεραπείας προσώπου. Οι φόρμουλες είναι πιο ισχυρές και έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Τα peelings μπορούν να επαναληφούν μέχρι και μια φορά το μήνα, για παράδειγμα.

Και επειδή ξέρω ότι δεν είναι πάντα εύκολο το να επισκέπτεστε σταθερά μια φορά το μήνα έναν επαγγελματία δέρματος, υπάρχουν προϊόντα Leave-in απολέπισης για χρήση στο σπίτι, όπως το Medik8 Sleep Glycolic, με καθαρό 10% ενθυλακωμένο γλυκολικό οξύ, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο συχνά στη ρουτίνα σας – 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

 Ποια συστατικά συνδυάζονται καλά με το γλυκολικό οξύ;

Το γλυκολικό οξύ είναι ένας ομαδικός παίκτης! Εννοούμε φυσικά είναι ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό όταν συνδυάζεται με άλλα ενεργά συστατικά. Αν θέλετε να καταπολεμήσετε την ακμή και να μειώσετε τη γυαλάδα, ψάξτε για ένα προϊόν που περιέχει τόσο γλυκολικό όσο και σαλικυλικό οξύ (AHA/BHA). Για να φωτίσετε τον τόνο του δέρματος και να αντιμετωπίσετε την υπερμελάγχρωση, σκεφτείτε ένα μείγμα βιταμίνης C και γλυκολικού οξέος, σαν το Murad VitaC Glycolic Brightening Serum

Για να ενισχύσετε τα οφέλη κατά της γήρανσης, συνδυάστε το γλυκολικό οξύ με γαλακτικό οξύ, έναν συνδυασμό που μπορείτε να βρείτε στην Juliette Armand AHA smoothing cream.

 

Share this post

Το ακόλουθο προϊόν προστέθηκε στο καλάθι: