post

8 ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΙΓΙΑΖ (ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΚΑΝΕΙΣ) ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά (ή ίσως μετά από μια βραδινή έξοδο), οι περισσότερες από εμάς δεν ανυπομονούμε για τίποτα περισσότερο από το να γυρίσουμε σπίτι και να ξαπλώσουμε στον καναπέ ή το κρεβάτι. Όμως, υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη που δε μας αφήνει να χαλαρώσουμε: η αφαίρεση του μακιγιάζ μας. Ρεαλιστικά μιλώντας, το να κοιμηθείτε με το μακιγιάζ σας μια στο τόσο δεν είναι και το τέλος του κόσμου για το δέρμα σας, ειδικά εφόσον καθαρίζετε την επιδερμίδα κάθε 12 ώρες περίπου. Αλλά αν το κάνετε συνήθεια μπορεί να προκαλέσει χάος στην επιδερμίδα σας!

Αν και δεν είναι το πιο συναρπαστικό μέρος της ρουτίνας ομορφιάς μας, το ντεμακιγιάζ είναι – ίσως – το πιο κρίσιμο βήμα σε κάθε ρουτίνα περιποίησης. Όταν αφαιρείτε ακατάλληλα το μακιγιάζ σας ή παραμελείτε να το κάνετε, θέτετε το δέρμα σας σε κίνδυνο ερεθισμών, ξεσπασμάτων ακμής και πρόωρης γήρανσης. Αυτό σημαίνει επίσης ότι τα υπόλοιπα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικά, αφού δεν έχουν τον απαιτούμενο καθαρό καμβά για να δουλέψουν!

Στα πάνω από 30 χρόνια ως αισθητικός, σας έχω δει να κάνετε όλων των ειδών τα λάθη όταν πρόκειται για καθαρισμό και αφαίρεση του μακιγιάζ  (και έκανα και εγώ μερικά από αυτά τα λάθη παλιότερα!). Δείτε ποια είναι κατά τη γνώμη μου τα 8 κορυφαία λάθη που μπορεί να μην ξέρετε ότι κάνετε – και πώς να τα διορθώσετε.

 

Λάθος #1: Δεν χρησιμοποιείτε ένα ειδικό προϊόν αφαίρεσης μακιγιάζ ματιών
Μια συνηθισμένη ερώτηση που μου κάνετε  είναι αν μπορούμε να χρησιμοποιούμε το καθαριστικό προσώπου για να αφαιρούμε το μακιγιάζ των ματιών. Κατά γενικό κανόνα, δεν το προτείνω αυτό. Τα μάτια και η περιοχή των ματιών είναι εξαιρετικά ευαίσθητα, οπότε τα συστατικά που είναι ΟΚ για το υπόλοιπο πρόσωπο μπορεί να μην είναι κατάλληλα για τα μάτια. Επιπλέον, πολλά καθαριστικά περιέχουν έλαια- η περιοχή των ματιών είναι πολύ επιρρεπής σε κεχριά (αυτά τα ενοχλητικά, άκακα “γρομπαλάκια” νεκρών κυττάρων), τα οποία τα έλαια μπορούν να πυροδοτήσουν. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνω πάντα τη χρήση ενός ειδικού προϊόντος αφαίρεσης μακιγιάζ ματιών ως πρώτο βήμα ντεμακιγιάζ.

Προσωπικά χρησιμοποιώ (και συνιστώ) κάτι απαλό και διφασικό όπως το καταπραϋντικό ντεμακιγιάζ ματιών της εταιρείας Yellow Rose.

Λάθος #2: Δεν χρησιμοποιείτε τη σωστή τεχνική για την αφαίρεση του μακιγιάζ ματιών
Εκτός από το να χρησιμοποιείτε ένα εξειδικευμένο προϊόν αφαίρεσης μακιγιάζ ματιών, είναι σημαντικό να το χρησιμοποιείτε με τον σωστό τρόπο! Τα μάτια μας είναι το πρώτο μέρος που εμφανίζει σημάδια γήρανσης (σκεφτείτε τις λεπτές γραμμές). Αυτό συμβαίνει επειδή το λεπτό δέρμα που τα περιβάλλει δέχεται φθορές από κάθε χαμόγελο, έκφραση ή/και τρίψιμο των ματιών. Είναι τόσο σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τα μάτια μας με… λεπτότητα. Το υπερβολικό τρίψιμο των ματιών σας δεν είναι μόνο περιττό, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ερεθισμό και πρόωρες ρυτίδες.

Η λύση; Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε σωστά το προϊόν αφαίρεσης μακιγιάζ ματιών. Εμποτίστε ένα βαμβάκι και στη συνέχεια κρατήστε το πάνω στο μάτι σας για 20 δευτερόλεπτα περίπου. Στη συνέχεια, σκουπίστε πολύ απαλά και το μακιγιάζ θα πρέπει να φύγει αμέσως χωρίς σκληρό τρίψιμο.

Λάθος #3: Δεν κάνετε διπλό καθαρισμό – Double Cleansing
Αν φοράτε επίμονο foundation ή κάτι βαρύ όπως αδιάβροχο αντηλιακό, ο διπλός καθαρισμός είναι σημαντικός για τη σωστή αφαίρεση του μακιγιάζ. Ο πρώτος γύρος χρησιμεύει για την απομάκρυνση του μακιγιάζ, του αντηλιακού και άλλων προϊόντων, ώστε ο δεύτερος  να μπορέσει πραγματικά να φτάσει στο δέρμα σας για να απομακρύνει τη βρωμιά, τη λιπαρότητα και τους ρύπους. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε το δέρμα σας σχολαστικά. Ο διπλός καθαρισμός όχι μόνο αποτρέπει τους φραγμένους πόρους, τα σπυράκια και άλλα δερματικά προβλήματα, αλλά προετοιμάζει επίσης το δέρμα σας για να απορροφήσει τυχόν λοσιόν και ορούς που σκοπεύετε να εφαρμόσετε στη συνέχεια.

Αναλυτικά για το Double Cleansing ΕΔΩ

Λάθος #4: Δεν χρησιμοποιείτε τίποτα για να βοηθήσετε στην αφαίρεση του μακιγιάζ
Ένα από τα κορυφαία λάθη που κάνετε στο διπλό καθαρισμό είναι ότι δεν χρησιμοποιείτε ένα απαλό πανάκι η ειδικό γάντι καθαρισμού για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ. Με την πρώτη ματιά, αυτό μπορεί να μη φαίνεται τόσο σημαντικό βήμα, αλλά να γιατί είναι.

Είτε χρησιμοποιείτε λοσιόν καθαρισμού, είτε έλαιο, αυτά είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση του μακιγιάζ, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα. Όμως, το σκούπισμα με ένα πετσετάκι ή γάντι εξασφαλίζει έναν σχολαστικό καθαρισμό και την άψογη απομάκρυνση αυτών των σωματιδίων μακιγιάζ.

Ένα τέλειο προϊόν πρώτου βήματος double cleansing μαζί με το ειδικό γάντι είναι το Dermalogica pre-cleansing balm

Λάθος #5: Χρησιμοποιείς πολύ συχνά μαντηλάκια καθαρισμού
Καταλαβαίνω ότι τα μαντηλάκια καθαρισμού είναι βολικά, και ομολογουμένως, μερικές φορές αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε (πχ αν είσαι εκτός σπιτιού ή διακοπές σε camping). Ωστόσο, το να γίνει συνήθεια και να χρησιμοποιείτε μαντηλάκια καθαρισμού εκτός αυτών των σπάνιων περιπτώσεων είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείτε να κάνετε όταν πρόκειται για την αφαίρεση του μακιγιάζ.

Τα μαντηλάκια καθαρισμού μπορεί να οδηγήσουν σε τρίψιμο και τράβηγμα του δέρματος, το οποίο μπορεί να αυξήσει τα σημάδια πρόωρης γήρανσης. Επίσης, πολλά μαντηλάκια καθαρισμού περιέχουν σκληρά, ξηραντικά ή ερεθιστικά συστατικά. Σε συνδυασμό με όλο αυτό το τρίψιμο, τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα έχουν υψηλότερο κίνδυνο ερεθισμού και ξεσπασμάτων. Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε απαλά αυτά τα μαντηλάκια για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ, δεν παρέχουν καν έναν αποτελεσματικό καθαρισμό. Τα μαντηλάκια καθαρισμού εξυπηρετούν ουσιαστικά την ίδια λειτουργία με το να βάζετε καθαριστικό στο πρόσωπό σας και στη συνέχεια να μην το ξεπλένετε – τρίβετε τη βρωμιά και το μακιγιάζ περισσότερο από το να την αφαιρείτε πραγματικά. Για να καθαρίσετε πραγματικά το δέρμα σας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό με νερό και, ιδανικά, ένα μαλακό πανί για να απομακρύνετε τα πάντα.

 

Λάθος #6: Βρέχετε το δέρμα σας πριν αφαιρέσετε το μακιγιάζ
Ο λόγος που τόσες πολλές από εμάς καταφεύγουμε σε καθαριστικά με βάση το λάδι όταν αφαιρούμε το επίμονο μακιγιάζ είναι αυτό που μαθαίναμε στη χημεία: τα όμοια διαλύουν όμοια, δηλαδή το έλαιο διαλύεται καλύτερα με έλαιο! Είτε επιλέξετε ένα καθαριστικό κρεμώδες, ή balm, βεβαιωθείτε ότι το εφαρμόζετε σε στεγνό δέρμα. Αυτό θα επιτρέψει στο έλαιο του καθαριστικού να προσκολληθεί στο έλαιο του προσώπου σας χωρίς να το εμποδίσει το νερό. Αφού κάνετε μασάζ με το καθαριστικό σας σε στεγνό δέρμα για 30 δευτερόλεπτα (τουλάχιστον), μπορείτε να βρέξετε τα δάχτυλά σας και να γαλακτωματοποιήσετε το προϊόν στο δέρμα σας.

Να θυμάστε ότι αν χρησιμοποιείτε καθαριστικό σε μορφή gel (το οποίο συνιστώ για τον πρωινό καθαρισμό), αυτό δεν περιέχει λάδι και απαιτεί προφανώς νερό για να ενεργοποιηθεί, άρα εφαρμόζεται σε βρεγμένο δέρμα.

Αν ψάχνεις ένα ωραίο έλαιο για το πρώτο βήμα του double cleanse, προτείνω αυτό της Environ 

Λάθος #7: Παραλείπετε το toner μετά τον διπλό καθαρισμό

Αυτό τυπικά δεν είναι λάθος, καθώς το toner μπορεί να θεωρηθεί ως ένα έξτρα βήμα και δεν το χρειαζόμαστε όλες. Ωστόσο έχει οφέλη για το δέρμα μας και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ακαθαρσιών που μπορεί να παραμένουν στο νερό της βρύσης.

Μια απαλή, δροσιστική και ανανεωτική λοσιόν για να ξεκινήσεις, χωρίς να τινάξεις τον skincare προϋπολογισμό στον αέρα, είναι αυτή της Yellow Rose.

Λάθος #8: Παραμελείτε τις… δυσπρόσιτες περιοχές!
Ξέρω ότι περιοχές όπως γύρω από τη μύτη, ο λαιμός, κάτω από το πιγούνι και η γραμμή των μαλλιών είναι αυτές που όλες ή τις κάνουμε “τσαπατσούλικα” ή τις ξεχνάμε τελείως ωστόσο αυτό σημαίνει ότι αφήνουμε πίσω μας υπολείμματα μακιγιάζ που μπορεί να οδηγήσουν σε φραγμένους πόρους και ξεσπάσματα ακμής ή ερεθισμό. Επίσης ο λαιμός είναι μια περιοχή του προσώπου που εμφανίζει έντονα σημάδια γήρανσης, άρα θέλουμε πολύ να τον προσέξουμε εγκαίρως και να τον καθαρίσουμε σωστά!

 

 

Share this post

Το ακόλουθο προϊόν προστέθηκε στο καλάθι: