post

ΕΚΖΕΜΑ: ΤΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΡΟΥΤΙΝΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΣΟΥ;

Αν είστε ένας από τους πολλούς ανθρώπους που έχουν προδιάθεση για ξηρό δέρμα, ξέρετε πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι. Αλλά αν είστε ένας από τους σχεδόν 223 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως που ζουν με έκζεμα ή/και ατοπική δερματίτιδα, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή ενόχληση. Το έκζεμα (γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα) μπορεί να είναι από άβολο έως εντελώς επώδυνο και μια επίμονη έξαρση γίνεται πολύ δύσκολο να την ξεφορτωθείς.

Πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικοί από τους περισσότερους ανθρώπους σχετικά με το τι βάζετε στο δέρμα σας. Η δοκιμή νέων προϊόντων μπορεί να μετατραπεί από ένα διασκεδαστικό πείραμα σε μια τραγωδία! Το να φτιάξετε τη σωστή ρουτίνα για το δέρμα σας ίσως σας φαίνεται ακατόρθωτο.

Ας προσπαθήσουμε μαζί να καταλάβουμε τι είναι το έκζεμα και πώς να το διαχειριστείτε και θα σας καθοδηγήσω επίσης στο πως να φτιάξετε μια ρουτίνα περιποίησης φιλική προς το έκζεμα.

Πώς μοιάζει το έκζεμα;

Tο έκζεμα μπορεί να εκδηλωθεί ως ροζ, κόκκινες ή καφέ φολιδωτές κηλίδες. Μια γενική τραχύτητα του δέρματος είναι επίσης συνηθισμένη. Για πολλούς ανθρώπους, το έκζεμα προκαλεί φαγούρα. Οι δερματολόγοι το αποκαλούν “η φαγούρα που βγάζει εξανθήματα”, επειδή τα εξανθήματα του εκζέματος πιστεύεται ότι προκύπτουν από το ξύσιμο του ήδη φλεγμονώδους δέρματος.

Το έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο ή στο σώμα. Στο σώμα, προσβάλλει συνήθως τις καμπτικές περιοχές (περιοχές που λυγίζουν). Αυτό σημαίνει την πτυχή του βραχίονα, πίσω από τα γόνατα ή τα χέρια -ιδιαίτερα τις αρθρώσεις και τους καρπούς. Το έκζεμα στο πρόσωπο εμφανίζεται συνήθως στα βλέφαρα ή γύρω από το στόμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το έκζεμα μπορεί να είναι εύκολο να εντοπιστεί. Σε άλλες, μπορεί να είναι πολύ πιο ύπουλο. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε έκζεμα, είναι καλύτερο να πάρετε μια επίσημη διάγνωση από έναν δερματολόγο πριν προχωρήσετε. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, ο δερματολόγος σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει τοπικά στεροειδή ή μη στεροειδή προϊόντα για χρήση κατά τη διάρκεια των εξάρσεων.

Τι προκαλεί το έκζεμα;

Δεν είναι σαφές γιατί ακριβώς ορισμένοι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στο έκζεμα, αν και πολλοί ειδικοί υποψιάζονται ότι σχετίζεται με μια γονιδιακή μετάλλαξη που δυσχεραίνει τη δημιουργία μιας από τις πρωτεΐνες που απαιτούνται για τη διατήρηση ενός ισχυρού φραγμού υγρασίας του δέρματος. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει συνδέσει άμεσα το έκζεμα με ανωμαλίες στο φράγμα υγρασίας του δέρματος.

Τι σημαίνει όμως αυτό, ακριβώς; Ο επιδερμικός φραγμός είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Αποτελείται από λιπίδια (έλαια) και σκοπός του είναι να προστατεύει το δέρμα κρατώντας το νερό μέσα και τους ερεθιστικούς παράγοντες έξω. Ο καθένας μπορεί να εμφανίσει προσωρινά κατεστραμμένο φραγμό υγρασίας, για διάφορους λόγους. Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να διορθώσουμε αυτή τη βλάβη αρκετά γρήγορα. Για όσους έχουν έκζεμα, η βλάβη του φραγμού είναι μια χρόνια ανησυχία. Αυτό τελικά σημαίνει ότι είναι γενετικά πιο επιρρεπείς σε φλεγμονώδες, ξηρό και ερεθισμένο δέρμα.

Πώς θα διαχειριστείτε το έκζεμα μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής:

Αποφύγετε τους  παράγοντες που πυροδοτούν μια έξαρση:

  • Κρύος, ξηρός καιρός
  • Έντονη ζέστη ή υγρασία
  • Αλλεργιογόνα, όπως τα ακάρεα της σκόνης, η γύρη ή η μούχλα
  • “Σκληρά” σαπούνια και απορρυπαντικά
  • Σκληρά ρούχα, όπως το μαλλί

Προτιμήστε χλιαρά ντους

Για όσους υποφέρουν από έκζεμα συνιστάται να κάνουν σύντομα, χλιαρά ντους ή μπάνια μόνο μία φορά την ημέρα. Ενυδατώστε αμέσως μετά, για να αποτρέψετε την απώλεια νερού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε τη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας αμέσως μόλις βγείτε από το ντους.

Φορέστε υφάσματα που αναπνέουν
Όποτε είναι δυνατόν, να φοράτε υφάσματα που αναπνέουν και δεν δημιουργούν υπερβολική τριβή, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει το έκζεμα και να αυξήσει τη φαγούρα.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα
Η ενυδάτωση του περιβάλλοντός σας μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενυδατώσετε το δέρμα σας, για παρα΄δειγμα με τη χρήση ενός υγραντήρα στο υπνοδωμάτιό σας.

 

Πώς να δημιουργήσετε μια ρουτίνα περιποίησης στο σπίτι εάν έχετε έκζεμα

Επειδή το έκζεμα χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή, ο στόχος πρέπει να είναι να υποστηρίξετε τον φραγμό υγρασίας και να διατηρήσετε το δέρμα ήρεμο.

Τα βασικά—Τι να χρησιμοποιήσετε και ποια συστατικά να αποφύγετε

Καθαριστικό

Ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε ρουτίνας περιποίησης δέρματος για το έκζεμα είναι ένα απαλό και ενυδατικό καθαριστικό.
Αναζητήστε καθαριστικά που δεν θα αφαιρέσουν τα φυσικά έλαια του δέρματος πχ ένα ενυδατικό τζελ ή κρέμα καθαρισμού. Ένα από τα αγαπημένα μου για να προτείνω σε πελάτες με έκζεμα είναι το νέο προϊόν από τη σειρά Eczema Control της Murad:

Murad Soothing Oat and Peptide Cleanser    Με εκχύλισμα βρώμης που περιορίζει τον ερεθισμό, ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις και ενισχύει τα επίπεδα ενυδάτωσης

Ενυδατική κρέμα
Η συνεχής χρήση ενυδατικής κρέμας είναι καθοριστική. Δεδομένου ότι το έκζεμα εμποδίζει την ικανότητα του δέρματος να συγκρατεί την υγρασία, επιλέξτε πιο παχύρρευστες ενυδατικές κρέμες ή λοσιόν που βοηθούν στη συγκράτηση του νερού. Αναζητήστε συστατικά που ενισχύουν και υποστηρίζουν τον φραγμό του δέρματος, όπως κεραμίδια και φυτικά έλαια.

Όταν αντιμετωπίζετε εξάρσεις, μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε μια αλοιφή βαζελίνης, για να προστατεύσετε προσωρινά το κατεστραμμένο δέρμα από την απώλεια νερού και τον ερεθισμό. Επίσης ένα νέο προϊόν Murad για τις εξάρσεις είναι η Quick Relief Cream

Όταν το δέρμα σας δεν είναι τόσο επιβαρυμένο και αναζητάτε κάτι λίγο πιο ανάλαφρο, μπορείτε να δοκιμάσετε την καθημερινή κρέμα Murad Daily Defense  με σάκχαρα mondo grass και νιασιναμίδη για μείωση της συχνότητας των εξάρσεων.

 

Συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε
Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα αρώματα και τα parabens, τα οποία μπορεί να είναι ερεθιστικά για το δέρμα. Αυτά τα συστατικά είναι ασφαλή για χρήση από τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά για όσους έχουν χρόνια φλεγμονή του δέρματος, μπορεί να γίνουν ενοχλητικά. Φυσικά, θα αποφύγετε προϊόντα με αλκοόλη (οινόπνευμα).

Ενεργά συστατικά όπως η ρετινόλη και η βιταμίνη C – συνήθως ακόμα και κάποιες φόρμουλες για ευαίσθητα δέρματα, όπως το Medik8 Bakuchiol Peptides είναι μη ανεκτές από ένα δέρμα με έντονη τάση για έκζεμα, οπότε σε περίοδο εξάρσεων τα αποφεύγετε και τα 2.

 

Απολέπιση
Όσοι πάσχετε από έκζεμα θα πρέπει να προσεγγίσετε προσεκτικά την απολέπιση, αλλά αν μπορείτε να την ανεχτείτε, η απολέπιση του δέρματός μια στο τόσο μπορεί να αποδειχθεί μέχρι και ωφέλιμη. Όπως έχω ήδη αναφέρει, ένα από τα χαρακτηριστικά του εκζέματος είναι το ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα. Είναι δύσκολο να διεισδύσει η υγρασία μέσα από το ξηρό δέρμα, οπότε αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα, μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα ενυδάτωσης.

Δοκιμάστε ήπια, χημικά απολεπιστικά όπως το γαλακτικό ή το μανδελικό οξύ. Αυτά τείνουν να είναι λιγότερο ερεθιστικά για το δέρμα από άλλα οξέα απολέπισης και είναι γνωστά ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση. Φροντίστε να ακούτε το δέρμα σας και μην το ζορίσετε εάν το αισθάνεστε ερεθισμένο.

 

Αντηλιακή προστασία
Η προστασία από τον ήλιο για όσους υποφέρουν από έκζεμα μπορεί να είναι λίγο δύσκολη, αλλά είναι απόλυτη ανάγκη. Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, η προστασία του δέρματός σας από τις ακτίνες UV θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Η έκθεση στον ήλιο σε κατεστραμμένο ή ερεθισμένο δέρμα δε θα έχει καλά αποτελέσματα!  Επιπλέον, μόλις επουλωθεί το έκζεμα, μερικές φορές μπορεί να αφήσει πίσω του λεκέδες υπερμελάγχρωσης. .

Όσο μπορείτε, αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως κατά τις ώρες αιχμής και κρατήστε τις πληγείσες περιοχές καλυμμένες είτε με φαρδιά ρούχα είτε με καπέλα. Για περιοχές που χρειάζονται αντηλιακό, τα ορυκτά αντηλιακά (με φυσικά φίλτρα) είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό. Τα ενεργά συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου.

Μια ιδανική αντηλιακή για όλη την οικογένεια, ειδικά για ατοπικό δέρμα,  είναι η Heliocare 360 Mineral 

 

Share this post

Το ακόλουθο προϊόν προστέθηκε στο καλάθι: