210 90 14 211

ΔΕΡΜΑ

ΡΕΤΙΝΟΛΗ
29.2.2016
Τι πρέπει να ξέρετε για την βιταμίνη Α και γιατί είναι η πιο βασική βιταμίνη στον οργανισμό.

Η Vit A ή αλλιώς ρετινόλη είναι η πιο σημαντική βιταμίνη για την όραση και την ανάπτυξη στα κόκκαλα. Η ρετινόλη είτε είναι φυσική είτε είναι συνθετική είναι το πιο χρήσιμο παράγωγο της Vit A και το λιγότερο ερεθιστικό.

Άλλα παράγωγα της Vit A είναι η αλδεΰδη, ο εστέρας και το ρετινοικό οξύ. Όλοι οι συνδυασμοί λέγονται ρετινοειδή και έχουν όλα διαφορετική trans μορφή της Vit A.

Η τρετινοίνη είναι η συνταγογραφούμενη μορφή της Vit A και έχει μεγαλύτερη δράση στην ακμή, ενώ η ρετινόλη είναι λιγότερο ερεθιστική και βρίσκεται σε μια τεράστια σειρά καλλυντικών προϊόντων. Η ρετινόλη είναι ένα προ-φάρμακο που μπορεί να μετατραπεί σε ρετινοικό οξύ μέσα στο δέρμα. Θα μετατραπεί σε all –trans μορφή ρετινοικού οξέος μέσα στα κερατινοκκύταρα και θα γίνει ενεργή.

Τα τοπικά ρετινοειδή ενισχύουν την απομάκρυνση των τοξινών από τον σμηγματογόνο θύλακα και μειώνουν την φλεγμονή για αυτό τον λόγο η κύρια χρήση τους είναι κατά της ακμής.

Στα καλλυντικά προϊόντα η ρετινόλη χρησιμοποιείτε σαν αντιγηραντική ουσία, μια και η Vit A αποδεδειγμένα αυξάνει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και δίνει μια πιο νεανική όψη στο δέρμα.

Τα ρετινοειδή έχουν πολλά βιολογικά αποτελέσματα. Ρυθμίζουν την γήρανση των επιθηλιακών κυττάρων, μειώνουν την φλεγμονή και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όλες οι μορφές Vit A είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται βράδυ μια και μειώνετε η δράση τους από το φως και πολλές φορές μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία.  

Είναι απολύτως απαραίτητο όποιος χρησιμοποιεί ρετινοειδή να φοράει αντιηλιακή προστασία.

Η Vit A είναι καλύτερα να δίνεται από επαγγελματία αισθητικό ή ιατρό ώστε να έχουμε τα μέγιστα οφέλη χωρίς να υπάρχουν ερεθισμοί.

ΠΙΣΩ