210 90 14 211

AΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Τι είναι το Μικροβίωμα και πώς επηρεάζει το δέρμα μας;
23.9.2020

Έχουμε ξαναπεί αρκετές φορές οτι η επιδερμίδα μας είναι ένα τέλειο παράδειγμα...οικοσυστήματος: ένας ζωντανός οργανισμός που τον κατοικούν πολλοί, μικρότεροι ζωντανοί οργανισμοί, ή αλλιώς μικροβίωμα! 

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στη δερματολογία και την ιατρική αισθητική, η μελέτη του μικροβιώματος αποτελεί ένα επιστημονικό trend που ήρθε για να μείνει και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε πολλές καινοτομίες σε προϊόντα που επηρεάζουν θετικά το μικροβίωμα!


Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες αρχίζουν να ενσωματώνουν την τεχνολογία του μικροβιώματος στα προϊόντα τους, ίσως αναρωτιέστε πώς λειτουργεί και αν αξίζει ή όχι την επένδυση σας, σε χρόνο και χρήματα!


Τι είναι το Μικροβίωμα και πώς επηρεάζει το δέρμα μας;


Η επιφάνεια του δέρματος λοιπόν φιλοξενεί μια διαφορετική σειρά μικροοργανισμών. Οι περισσότεροι από αυτούς τους μικροοργανισμούς είναι τύποι βακτηρίων, μαζί επίσης με μύκητες, ιούς και ακάρεα. Όλα μαζί συνθέτουν το μικροβίωμα του δέρματος μας - την πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των περιβαλλοντικών επιθετικών, τοξικών ουσιών και επιβλαβών οργανισμών. Παρόλο που όλοι μοιραζόμαστε ορισμένες ομοιότητες όσον αφορά τη δερματική χλωρίδα μας, το ακριβές “μικροβιακό μακιγιάζ” κάθε ατόμου είναι τόσο μοναδικό που το ανθρώπινο μικροβίωμα μπορεί να γίνει δυνητικά ένα εργαλείο στην εγκληματολογία και την ταυτοποίηση υπόπτων: Το μικροβιακό ίχνος που... αφήνει πίσω ο καθένας από εμάς είναι τόσο διακριτό όσο ένα δακτυλικό αποτύπωμα και θεωρητικά μπορεί να διασταυρωθεί  με DNA για να προσδιορίσει έναν ύποπτο. 


Εντυπωσιαστήκατε; 


Παρ’ όλες τις έρευνες, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν καταλαβαίνουμε για το μικροβίωμα του δέρματος. Αρχίζουμε ωστόσο στην επιστημονική κοινότητα να συνειδητοποιούμε ότι έχει μεγάλη επίδραση στη συνολική υγεία του δέρματος: θεωρείται ότι έχει καθοριστική σημασία σε φλεγμονώδεις δερματικές διαταραχές όπως ακμή, ροδόχρου ακμή, έκζεμα και ψωρίαση. Αυτό συμβαίνει επειδή παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του δέρματος και του φράγματος υγρασίας. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά που μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία στο μικροβίωμα του δέρματος μας, από τα σκληρά προϊόντα καθαρισμού έως διάφορες χημικές ουσίες στην καθημερινή μας ρουτίνα.


Φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις (ακμή, ροδόχρου ακμή, έκζεμα, ψωρίαση)


Ένα πράγμα που οι ερευνητές έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται περισσότερο είναι η σχέση μεταξύ φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων και της ανισορροπίας του μικροβιώματος. Στην πραγματικότητα έχει αποδειχθεί ότι οι ασθενείς με παθήσεις όπως η ακμή και το έκζεμα έχουν λιγότερο διαφοροποιημένο ή ποικίλο μικροβίωμα από αυτούς που δεν επηρεάζονται από αυτές τις παθήσεις (https://www.yalescientific.org/)  Στη ροδόχρου ακμή, πιστεύεται ότι μια ανισορροπία στο μικροβίωμα  διαταράσσει την ανοσολογική λειτουργία του δέρματος, οδηγώντας σε αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση (εξ ου και η ερυθρότητα που σχετίζεται με τη ροδόχρου ακμή).Το P. acnes είναι ένας τύπος βακτηρίων που σχετίζονται με την ακμή, αλλά ξέρατε ότι υπάρχουν πραγματικά τριάντα έξι διαφορετικά βακτηριακά στελέχη σε αυτήν την ομάδα; Ένα από αυτά είναι γνωστό ότι προκαλεί ακμή, αλλά τα άλλα τριάντα πέντε θεωρούνται «καλά» βακτήρια που βοηθούν το δέρμα να εκτελεί τις απαραίτητες λειτουργίες. Το πρόβλημα με τις παραδοσιακές, φαρμακευτικές θεραπείες ακμής, όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου,  είναι ότι νεκρώνουν όλα τα βακτήρια στην επιφάνεια του δέρματός σας. Δεν στοχεύουν επιλεκτικά μόνο ένα, συγκεκριμένο στέλεχος. Αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι αυτή η τεχνική μη διάκρισης μεταξύ επιβλαβών και ωφέλιμων βακτηρίων, μπορεί να μην είναι η καλύτερη προσέγγιση και θα μπορούσε πραγματικά να βλάψει το ακνεϊκό δέρμα.


Φράγμα Υγρασίας


Δεδομένου ότι το μικροβίωμα αποτελεί το πρώτο στρώμα μεταξύ του δέρματός μας και του εξωτερικού κόσμου, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να ολοκληρώνει το φραγμό της επιδερμίδας! Όταν χρησιμοποιούμε προϊόντα που είναι πολύ σκληρά ή επιθετικά, διακινδυνεύουμε να διαταράξουμε το μικροβίωμα του δέρματος και, επομένως, το φράγμα υγρασίας μας. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για να χρησιμοποιείτε ήπια προϊόντα, «φιλικά προς τη δερματική χλωρίδα».Αποχρωματισμός / Ανομοιόμορφος Χρωματικός Τόνος


Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα μικρόβια είναι σε θέση να παράγουν χημικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν να φωτίσει το δέρμα, αντιμετωπίζοντας το Μέλασμα και τις πανάδες. Υπάρχουν πολλά υποσχόμενες σχετικές έρευνες πάνω στο θέμα, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση…! 


Πώς χρησιμοποιείται το Microbiome σε προϊόντα περιποίησης δέρματος και είναι αποτελεσματικό;


Τώρα λοιπόν που ξέρουμε τι ρόλο παίζει το μικροβίωμα στη διατήρηση του υγιούς δέρματος, πώς το ενσωματώνουμε σε προϊόντα; Υπάρχουν επί του παρόντος τρεις τρόποι για να επηρεάσετε το μικρόβιο μέσω της περιποίησης του δέρματος.


  • Πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά είναι ουσίες που τροφοδοτούν τα μικρόβια και τα βοηθούν να αναπτυχθούν - θεωρήστε τα ως τροφή για καλά βακτήρια! Τα πρεβιοτικά περιλαμβάνουν συστατικά όπως φύκια, λιπαρά οξέα και πολυσακχαρίτες. Ένα πλεονέκτημα των πρεβιοτικών είναι ότι δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί και επομένως δεν θα βλαφθούν από συντηρητικά. Αυτό τους καθιστά πολύ πιο εύκολο στο να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή καλλυντικών ή συμπληρωμάτων διατροφής.


Murad Prebiotic 4 in 1 Cleanser

Murad Prebiotic 3-IN-1 Multimist

Murad Clarifying Oil-Free Water Gel
  • Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι πραγματικά, ζωντανά βακτήρια που τοποθετούνται σε ένα προϊόν. 

Όπως συζητήσαμε, η κάθε χλωρίδα είναι τόσο μοναδική όσο ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Στο μέλλον, πιστεύω ότι θα δούμε αύξηση των προϊόντων που στοχεύουν το μοναδικό μικροβίωμα κάθε ατόμου, αλλά προς το παρόν, η χρήση τοπικών προβιοτικών στην περιποίηση του δέρματος είναι μια αποτελεσματική λύση!


Δοκιμάστε κι εσείς μια προσωποποιημένη θεραπεία με προβιοτικά που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιδερμίδας σας!

Μπορεί η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων να βοηθήσει στο δέρμα σας;


Θεωρώ ότι ένα προβιοτικό συμπλήρωμα είναι υπέροχη ιδέα για τον καθέναν από εμάς για τη γενικότερη υγεία και ευεξία, εγώ προσωπικά το κάνω, καθώς όλα στο σώμα μας είναι συνδεδεμένα και η εσωτερική μας φροντίδα είναι σημαντική ΚΑΙ για την υγεία του δέρματος. Αυτό φυσικά δε σημαίνει οτι παίρνοντας ένα προβιοτικό θα καθαρίσετε πχ την ακμή όπως και μια «καθαρή» διατροφή δεν είναι η απόλυτη θεραπεία των ακνεϊκών εξάρσεων!


Προσωπική αγαπημένη φόρμουλα προβιοτικώνΕίναι σαφές ότι το μικροβίωμα μας, τόσο εσωτερικό όσο και εξωτερικό, παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία και ευεξία μας. Οι συνέπειες αυτού είναι συναρπαστικές και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολλές πρωτοποριακές εξελίξεις τόσο στην ιατρική όσο και στην περιποίηση του δέρματος. Προς το παρόν, η χρήση προβιοτικών τοπικά είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να επηρεάσετε θετικά το μικροβίωμα του δέρματος, γι 'αυτό σας προτείνω να τα δοκιμάσετε και να αποφασίσετε οι ίδιες! 


ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ
Θέλετε τη γνώμη του ειδικού για την αντηλιακή σας προστασία;  Ρωτήστε την Beauty Expert  ή καλέστε στο 210 90 14 211 κα προγραμματίστε μια εικονική συμβουλευτική συζήτηση μέσω Skype ή Facetime. 
ΠΙΣΩ