210 90 14 211

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Το μήλο...μίλησε! Ένα πραγματικό πείραμα που μας δείχνει γιατί είναι απαραίτητη η χρήση προϊόντων με Βιταμίνη C στην επιδερμίδα μας!
15.5.2020

 «Οξειδωτικό στρες» Το έχουμε ακούσει όλοι - ξέρουμε όμως τι πραγματικά είναι; Το οξειδωτικό στρες είναι ένας εχθρός των κυττάρων που μπορεί να βλάψει το δέρμα, οδηγώντας στην εμφάνιση ρυτίδων, καφέ κηλίδων και φλεγμονής. Επειδή όλα αυτά ακούγονται θεωρητικά, εμείς κάναμε ένα πραγματικό πείραμα που θα σας δείξει πως ακριβώς δρα το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα και φυσικά τι να κάνετε για να το αποτρέψετε!

Τι είναι το οξειδωτικό στρες;

Αρχικά ας κάνουμε ένα πολύ γρήγορο μάθημα χημείας!

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι ένας από τους κύριους λόγους που γερνάμε είναι επειδή τα ασταθή ηλεκτρόνια στα μόρια (που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες) επιτίθενται σε υγιή κύτταρα και αλλάζουν τη σύνθεσή τους. Αυτό προκαλεί στη συνέχεια τα κύτταρα να μην λειτουργούν πλέον με τον κανονικό τρόπο που θα λειτουργούσε ένα νεότερο κύτταρο. Με απλά λόγια, γερνάμε λόγω ελαττωματικών, "αλλαγμένων" κυττάρων. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Οι μοριακοί βιολόγοι έχουν εντοπίσει τρεις οικογένειες ελεύθερων ριζών:

  • Δραστικές Μορφές Οξυγόνου (Reactive Oxygen Species, ROS)
  • Δραστικές Μορφές Χλωρίου (Reactive Carbonyl Species, RCS)
  • Δραστικές Μορφές Αζώτου (Reactive Nitrogen Species, RNS)

Πώς επηρεάζουν το δέρμα τις ελεύθερες ρίζες;
Δεν δημιουργούνται όλες οι ελεύθερες ρίζες με τον ίδιο τρόπο και κάποιες επηρεάζουν το δέρμα περισσότερο από άλλες:

ROS
Οι πιο καταστροφικές από αυτές τις τρεις ελεύθερες ρίζες είναι οι Ενεργές Μορφές Οξυγόνου (ROS). Καθημερινά εκτιθέμεθα σε ROS από τον αέρα που αναπνέουμε (οξυγόνο), τον καπνό τσιγάρων, το υπεριώδες φως, το άγχος και την αιθαλομίχλη. Το ROS προκαλεί οξειδωτικό στρες καθώς επιτίθεται σε όλες τις περιοχές των κυττάρων, μεταλλάσσοντας το DNA και καταστρέφοντας το φράγμα υγρασίας του δέρματος. Βλάπτει επίσης τη δερμίδα, τη στοιβάδα δηλαδή του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα, προκαλώντας φλεγμονή, καφέ κηλίδες και τραχιά υφή.

Άρα τι κάνουμε; Η τοπική εφαρμογή προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας που παρασκευάζονται με αντιοξειδωτικά (μαζί με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά) μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό αυτήν την οξειδωτική βλάβη.

RCS
Οι Ενεργές Μορφές Χλωρίου (RCS) είναι ελεύθερες ρίζες με βάση τον άνθρακα που προκύπτουν από την κατανάλωση αλκοόλ και απλών υδατανθράκων όπως ζάχαρη, λευκό αλεύρι, λευκό ρύζι και ζυμαρικά. Αυτά προκαλούν αυτό που είναι γνωστό ως γλυκοζυλίωση, όπου σχηματίζεται μια επικάλυψη που μοιάζει με ζάχαρη πάνω από τις πρωτεΐνες του δέρματος. Αυτό τους καθιστά σκληρούς και άκαμπτους, με αποτέλεσμα την απώλεια τόνου (χαλάρωση) καθώς και τις βαθιές ρυτίδες και λεπτές γραμμές.

RNS
Οι Ενεργές Μορφές Αζώτου (RNS) είναι ελεύθερες ρίζες με βάση το άζωτο που βρίσκεται κυρίως στο περιβάλλον. Κοινές πηγές είναι πάρκα, δάση, χωράφια και κήποι. Το RNS εκπέμπεται από έδαφος πλούσιο σε άζωτο, όπως λιπάσματα, καυσαέρια αυτοκινήτων και τις «εκπνοές» από δέντρα, αυξάνοντας τη φλεγμονή στα κύτταρα και προκαλώντας τον κυτταρικό θάνατο.

Αν και όλα αυτά ακούγονται δραματικά, είναι απλώς η αλήθεια του τι συμβαίνει μέσα στο δέρμα μας. Όμως, μην ανησυχείτε - Έχουμε και θετικά νέα, γι 'αυτό συνεχίστε να διαβάζετε!

Το πείραμα με το μήλο!

Ένα υπέροχο οπτικό παράδειγμα οξείδωσης μπορεί να βρεθεί στα μήλα. Δοκιμάσαμε αυτό το πραγματικά... δροσερό πείραμα στο σπίτι για να δείξουμε τα οφέλη των αντιοξειδωτικών στη μείωση της οξείδωσης του δέρματος.

Χρησιμοποιήσαμε:
  • Ένα απλό, κόκκινο μήλο, αυτό που όλοι τρώμε και αγαπάμε - Άλλωστε, ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα, σωστά;
  • Βιταμίνη C - Ορός Medik8 Super C30    Νέα, ισχυρή φόρμουλα (ορός) βιταμίνης C με 30% ethylated ascorbic acid, μία εξαιρετικά σταθερή μορφή του L-ascorbic acid.

Τι κάναμε:
Απλά κόψαμε ένα κομμάτι ενός μήλου, εφαρμόσαμε ένα λεπτό στρώμα ορού (περίπου το ίδιο που θα εφαρμόζατε στο πρόσωπό σας) στο μισό της φέτας και περιμέναμε λίγη ώρα.

Αποτέλεσμα:
Όπως μπορείτε να δείτε (χωρίς καθόλου επεξεργασία και φίλτρα των φωτογραφιών στο μήλο!), υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ της πλευράς με τον ορό  σε σχέση με αυτή την πλευρά χωρίς τον ορό! Αυτό δείχνει πώς η τοπική χρήση βιταμίνης C μπορεί να παρέχει προστασία στο δέρμα και να επηρεάσει τις φυσικές οξειδωτικές διεργασίες που προκαλούν τη μελανίνη, καθώς και να επιβραδύνει την ορατή εμφάνιση βλάβης του δέρματος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι θα μπορούσατε να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα με την εφαρμογή χυμού λεμονιού σε ένα μήλο. Ωστόσο, ποτέ δεν θα θέλατε να εφαρμόσετε καθαρό χυμό λεμονιού στο δέρμα, καθώς αυτό θα προκαλούσε σοβαρή ξηρότητα και ερεθισμό. Επιπλέον, ο καθαρός χυμός λεμονιού δεν έχει τη σταθερότητα ενός καλά διαμορφωμένου ορού περιποίησης της επιδερμίδας, οπότε δεν θα έδινε κανένα προληπτικό όφελος στη γήρανση.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τη βλάβη από το οξειδωτικό στρες στο δέρμα μου;
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη της οξείδωσης του δέρματος με τον μετριασμό της επιβλαβούς δραστηριότητας των ελεύθερων ριζών είναι να εφαρμόζετε προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν σταθερά, μη οξειδωμένα αντιοξειδωτικά, όπως η θεραπεία με βιταμίνη C στο πρόσωπο κάθε πρωί. Εάν δε χρησιμοποιείτε κάτι με αντιοξειδωτικά κάτω από το καθημερινό σας αντηλιακό, είναι σίγουρα καιρός να αντιμετωπίσετε τη γήρανση έξυπνα και να δώσετε στο δέρμα σας κάποια αξιόπιστη προστασία.

Η τοπική εφαρμογή ορού βιταμίνης C μπορεί ουσιαστικά να αποτρέψει το δέρμα σας από το να γίνει...καφέ (αποτρέποντας και μειώνοντας την ένταση στις καφέ κηλίδες λόγω των κατασταλτικών ιδιοτήτων ενάντια στη μελανίνη), καθώς και την αύξηση του κολλαγόνου που κάνει το δέρμα σας να φαίνεται φωτεινότερο, πιο φρέσκο και πιο ομοιόμορφο με μια φανταστική, νεανική λάμψη!

Θέλετε να βρείτε την καλύτερη φόρμουλα βιταμίνης C για το δέρμα σας;
Προτείνουμε τις αγαπημένες μας:
ΠΙΣΩ