post

ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ DIY ΣΥΝΤΑΓΕΣ SKINCARE; ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Υπάρχει κάτι το ιδιαίτερα διασκεδαστικό στο να φτιάχνεις τη δική σου
σπιτική φροντίδα για το δέρμα – επίσης τι πιο υγιές από συστατικά που
αποδεδειγμένα έχουν ευεργετικά οφέλη για την υγεία, άρα και για το
δέρμα, σωστά; Αυτές οι εύλογες σκέψεις, καθώς και η καραντίνα που ζήσαμε
τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει οδηγήσει πολλές από εμάς να προσπαθήσουμε
να να ενσωματώσουμε υλικά από την κουζίνα στις ρουτίνες ομορφιάς μας.
Πόσο όμως ασφαλής είναι η περιποίηση δέρματος DIY, ή μήπως είναι κάτι
για το οποίο τελικά θα μετανιώσετε;
Η απάντηση είναι λίγο περίπλοκη. Υπάρχουν πολλές καλές επιλογές περιποίησης δέρματος DIY, κάποια συστατικά που πρέπει να αποφύγετε και ορισμένοι βασικοί κανόνες που μπορούν να σας προστατέψουν! Υπάρχουν τρόποι να δώσετε μια fun νότα στην καθημερινότητα σας και να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και όμορφο με απλά, φυσικά συστατικά αρκεί να τηρήσετε αυτές τις – γενικές – οδηγίες!
Είναι τελικά τα φυσικά συστατικά ασφαλή;
Αυτή είναι μια γενική ερώτηση! Όταν μιλάμε για φυσικά συστατικά σε μια DIY συνταγή, μιλάμε για απολύτως …φυσικά, μη επεξεργασμένα υλικά/τροφές και όχι για ένα απλά φυσικό συστατικό που μπορεί να υπάρχει σε μια κρέμα του εμπορίου. Πολλά από αυτά είναι πραγματικά αβλαβή και ωφέλιμα για το δέρμα, αλλά υπάρχουν και κάποια συστατικά που ενώ η κατανάλωση τους κάνει πολύ καλό στον οργανισμό μας, η χρήση τους σε μια φυσική συνταγή για το δέρμα, πχ μάσκα ή κρέμα είναι αρκετά παρακινδυνευμένη.
Ως ένα ινστιτούτο ιατρικής αισθητικής, πιστεύουμε βαθιά στη δύναμη των κλινικά ελεγμένων καλλυντικών και δερμοκαλλυντικών προϊόντων, με αποδεδειγμένο ιστορικό ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Επειδή, ωστόσο, σας δίνουμε και σπιτικές συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε μόνες σας στο σπίτι, ήρθε η στιγμή να σας πούμε 2-3 πραγματάκια για το πως θα το κάνετε με ασφάλεια!
Σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου πριν δοκιμάσετε σπιτικά προϊόντα περιποίησης δέρματος.

Οι σπιτικές συνταγές “χαλάνε” γρήγορα!
Μερικές φορές τα συντηρητικά σε προϊόντα περιποίησης μπορεί να αποκτούν μια κακή φήμη, αλλά παίζουν έναν απίστευτα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των προϊόντων σας ασφαλών και αποτελεσματικών όσο περνάει ο καιρός. Πολλά από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε σπιτικές συνταγές λοιπόν, ενέχουν τον κίνδυνο του να “χαλάσουν” πιο γρήγορα από όσο νομίζετε, αναπτύσσοντας επικίνδυνα βακτήρια, πχ μαγιονέζα, αυγά,  γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και όσα προϊόντα περιέχουν νερό – όσο και να σας φαίνεται περίεργο το νερό είναι από τα πρώτα συστατικά στα οποία αναπτύσσονται επικίνδυνοι μικροοργανισμοί. Για να αποφύγετε την εισαγωγή βακτηρίων στο δέρμα σας ή τον κίνδυνο ερεθισμού και φλεγμονής, είναι ασφαλέστερο λοιπόν να κάνετε μια σπιτική συνταγή και να τη χρησιμοποιείτε αμέσως, αποφεύγοντας να τη φυλάξετε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.
Προσέξτε τις αλλεργίες!
Τα δερματολογικά ελεγμένα προϊόντα φροντίδας δέρματος συνήθως κατασκευάζονται χωρίς τα κοινά αλλεργιογόνα και είναι ασφαλή για διάφορους τύπους δέρματος. Αυτό δεν ισχύει για τα συστατικά που βρίσκετε στο σπίτι, τα οποία μπορεί να σας προκαλέσουν κάποια αλλεργία, φλεγμονή ή εξάνθημα! Οπότε αν έχετε κάποια γνωστή αλλεργία πχ στη σοκολάτα, είναι ευνόητο ότι θα πρέπει να αποφύγετε τις φυσικές συνταγές με κακάο ή σοκολάτα. Το ίδιο ισχύει αν έχετε αντιδραστικό ή ευαίσθητο δέρμα, προτείνουμε να αποφύγετε εντελώς τους…πειραματισμούς και να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένη φροντίδα με τη συμβουλή ειδικού.
ΠΟΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ; 
Υπάρχουν κάποια συστατικά που αποτελούν γενικά ασφαλείς επιλογές – με ελάχιστη πιθανότητα αντιδράσεων:  
  • Λάδι καρύδας – Coconut Oil. Καταπραϋντικό και ενυδατικό για δέρμα και μαλλιά.
  • Ελαιόλαδο – επίσης μια γενικά ασφαλής ενυδατική & θρεπτική για το δέρμα και τα χείλη επιλογή. Αποφύγετε το στο πρόσωπο, όσες έχετε λιπαρό δέρμα και επίσης προσέξτε και την ποιότητα του λαδιού που θα χρησιμοποιήσετε.
  • Avocado: Στην ίδια κατηγορία των λιπαρών, θρεπτικών συστατικών, με υφή
    βούτυρου, που θρέφει την επιδερμίδα, χωρίς να παρατηρούνται
    παρενέργειες!
  • Aloe Vera – Είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε τοπικά την αλόη κατευθείαν από το φυτό για να καταπραΰνετε το δέρμα, καθώς είναι καλά ανεκτή. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε αλόη κατευθείαν σε σοβαρά εγκαύματα ή ανοιχτό τραύμα.
  • Αγγούρι – ένα πολύ αθώο λαχανικό, γεμάτο νερό, ιδανικό για να δροσίσετε το δέρμα! Δείτε ΕΔΩ το IGTV που είχαμε ανεβάσει για μια σπιτική Face Sheet Mask με αλόη & αγγούρι που κλειδώνει την υγρασία στο δέρμα!
  • Γιαούρτι: δροσιστικό, ενυδατικό, περιέχει γαλακτικό οξύ που χαρίζει λάμψη στο δέρμα και γενικά risk-free, αποτελεί ένα ιδανικό τρόφιμο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατευθείαν στο δέρμα!
  • Μηλόξυδο: έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει αντι-βακτηριακή δράση – Ωστόσο πάντα χρησιμοποιήστε το διαλυμένο σε νερό (σε μια αναλογία 20% περίπου) για περισσότερη ασφάλεια, καθώς αδιάλυτο είναι υψηλά όξινο και ερεθιστικό για το δέρμα.
Ποια συστατικά θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε:
  • Αυγό & μαγιονέζα: αρκετά δημοφιλή σε συνταγές για μάσκες μαλλιών, αλλά επικίνδυνα για το βακτήριο της σαλμονέλας. Ας παραμείνουν στην παραδοσιακή χρήση τους στην κουζίνα και όχι στην ομορφιά μας!
  • Λεμόνι: υπάρχει λόγος που σε οποιαδήποτε φυσική συνταγή σας δίνουμε τονίζουμε το 2-3 σταγόνες λεμόνι, πάντα αναμεμειγμένο με άλλα συστατικά.  Παρ’ολο που το λεμόνι έχει αποκτήσει οπαδούς σε DIY συνταγές, επειδή είναι ένα πολύ επιθετικό οξύ για το δέρμα, δεν υπάρχει λόγος να θέσετε σε κίνδυνο την επιδερμίδα σας. Εκτός από ξηρότητα και ερεθισμό, μπορεί να προκαλέσει και ένα είδος έντονης φωτοευαισθησίας, γνωστής ως φυτοφωτοδερματίτιδα. Αυτή αποτελεί έναν τύπο δερματικής αντίδρασης που συμβαίνει όταν τα εσπεριδοειδή στην επιδερμίδα εκτίθενται στο ηλιακό φως, με αποτέλεσμα πρήξιμο, ερυθρότητα και τοπικά εξανθήματα. Γενικά καλύτερα να το αποφύγετε, εκτός αν ξέρετε ότι το δέρμα σας μπορεί να το ανεχθεί και ΠΑΝΤΑ χρησιμοποιήστε ελάχιστη ποσότητα διαλυμένη μέσα σε άλλα, πιο καταπραϋντικά συστατικά.
  • Ζάχαρη – Αλάτι – Κόκκους καφέ σε Scrubs Προσώπου: μερικά ακόμη δημοφιλή συστατικά σε DIY scrubs, που ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε peelings σώματος και ποδιών, είναι απαγορευτικά για το πρόσωπο. Οι κόκκοι μπορούν εύκολα να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς στο δέρμα και να διαταράξουν την ισορροπία του μικροβιώματος με αποτέλεσμα φλεγμονή, επιδείνωση ακμής λόγω των τραυματισμών κ..ο.κ.

Αν θέλετε κάποιο peeling με κόκκους για το πρόσωπο, γενικά προτιμήστε ένα εξειδικευμένο, ασφαλές προϊόν πχ το Neoderma Face Deep Cleaning Scrub με κόκκους από αμύγδαλο και βερίκοκο.

  • Κουρκουμάς: Σαν τρόφιμο είναι εξαιρετικό αντιοξειδωτικό και αντιμικροβιακό, αλλά για χρήση στο πρόσωπο θέλει προσοχή, καθώς μπορεί να αφήσει χρωματικό λεκέ στο δέρμα – αυτό δεν είναι κάτι που το θέλουμε, σωστά; Αναμίξτε τον πάντα σε μικρές ποσότητες με κάποια βάση πχ γιαούρτι ή αν θέλετε να αφήσετε τους πειραματισμούς στην άκρη, προτείνουμε να δοκιμάσετε τον λευκαντικό και αντιοξειδωτικό ορό Medik8 C30+ Intense ενισχυμένo με εκχύλισμα turmeric για ισχυρή λεύκανση και ferulic acid για μοναδική αντιοξειδωτική δράση.

Βρείτε ΕΔΩ πολλές ασφαλείς DIY συνταγές για το σώμα και τον οργανισμό, για φυσική τόνωση και αποτοξίνωση!

Η κουζίνα μας σαφώς και μπορεί να προσφέρει φυσικές συνταγές ομορφιάς, ωστόσο μια επαγγελματική προσέγγιση θα πρέπει να είναι η καθημερινότητα και τα DIY η διασκεδαστική εξαίρεση!
Για οποιοδήποτε, ωστόσο, πρόβλημα στο δέρμα μόνο ένας ειδικός υγείας ή ιατρικής αισθητικής θα πρέπει να δώσει τη λύση και όχι οι φυσικές συνταγές στο διαδίκτυο!

Share this post