post

MASKNE: ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ! ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΑΚΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ

Μια ακόμη καινούρια πραγματικότητα από τα πολλά περίεργα που συμβαίνουν στις ζωές μας τον τελευταίο χρόνο: όπως λέει και η ίδια η λέξη, η Ακμή της Μάσκας (Mask + Acne = MASKNE)  προκαλείται από ερεθισμό και breakouts στο κάτω μέρος του προσώπου μας λόγω του ιδρώτα, του σμήγματος και των βακτηρίων που αναπτύσσονται από την πολύωρη χρήση της Μάσκας! Έχω λάβει πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις αλλαγές που βλέπουν άνδρες και γυναίκες στο δέρμα τους, ως αποτέλεσμα της καθημερινής χρήσης μάσκας και λοιπού προστατευτικού εξοπλισμού στο πρόσωπό τους. Τα πιο συνηθισμένα παράπονα είναι αυξημένα ξεσπάσματα ακμής (aka breakouts) και ευαισθησία ή ερεθισμός

Και επειδή προτεραιότητα μας είναι η προστασία, δεν είναι λύση να βγάλουμε τη Μάσκα, αλλά να θωρακίσουμε καλύτερα την άμυνα της επιδερμίδας μας. Οι μάσκες προσώπου μπορεί να είναι απαραίτητες προς το παρόν, αλλά οι ατέλειες και το ερεθισμένο δέρμα δεν είναι!

Γιατί οι μάσκες προσώπου προκαλούν προβλήματα στο δέρμα;

Η χρήση μάσκας ή άλλου προστατευτικού εξοπλισμού γύρω από το πρόσωπό σας μπορεί να οδηγήσει σε έναν τύπο ακμής που ονομάζεται “μηχανική” ακμή και η διαφορά της από την κανονική ακμής είναι η αιτία:  Ενώ η ακμή που ξέρουμε (και δεν αγαπάμε) τείνει να βασίζεται σε ορμονικά αίτια, η μηχανική ακμή προκαλείται από τριβή και διαταραχή στο φραγμό του δέρματος.

Όταν κάτι τρίβεται συνεχώς στο δέρμα σας, ο συνδυασμός τριβής, θερμότητας και πίεσης μπορεί να προκαλέσει ξεσπάσματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν πρέπει να φοράτε προστατευτική μάσκα ενώ εργάζεστε (ο αθλητικός εξοπλισμός είναι ήδη γνωστός για την πρόκληση μηχανικής ακμής χάρη στο συνδυασμό συνθετικών υφασμάτων, ιδρώτα και πολλών κινήσεων).

Εκτός από την τριβή, μια μάσκα που καλύπτει το στόμα σας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή σπυράκια, λόγω του υγρού περιβάλλοντος που δημιουργεί. Η αναπνοή σας παγιδεύει την υγρασία και τη θερμότητα, η οποία διεγείρει την έκκριση λιπαρότητας και σμήγματος. Αυτός ο συνδυασμός λιπαρότητας, θερμότητας και υγρασίας είναι ένα τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια.

Ακόμα ένας λόγος που οι μάσκες μπορούν να προκαλέσουν κάποιο ξέσπασμα ακμής είναι η πίεση που ασκούν στους πόρους σας. Φανταστείτε τους πόρους σας ως ένα δίκτυο καναλιών κάτω από το δέρμα σας που διοχετεύει σμήγμα και λιπαρότητα στην επιφάνεια.  Μπορεί να παρατηρήσετε ότι, αφού αφαιρέσετε μια μάσκα, έχετε σημάδια στο δέρμα σας από το σημείο όπου εφαρμόζει και πιέζει το πρόσωπό σας. Τοπικά λοιπόν “ζορίζετε” τους πόρους, μην επιτρέποντας την ελεύθερη εκκροή του σμήγματος και προκαλώντας τη συσσώρευση του. 

Πώς να προλάβετε τη MASKNE

Πώς μπορείτε λοιπόν να αποτρέψετε την προστατευτική μάσκα προσώπου σας από το να φράξει τους πόρους και να δημιουργηθεί ακμή ή ερεθισμός;

Ο στόχος πρέπει να είναι να δημιουργήσετε ένα υγιές περιβάλλον στο δέρμα σας όπου τα βακτήρια δεν θα ευδοκιμήσουν. Αυτό οφείλεται στη μείωση της λιπαρότητας και στη χρήση προϊόντων με αντιμικροβιακές ιδιότητες που δεν στεγνώνουν την επιδερμίδα.

Επαναφέρετε το δέρμα σας κατα τη διάρκεια της νύχτας.

Ο σωστός καθαρισμός του προσώπου σας πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι είναι πάντα σημαντικός. Όταν έχετε περάσει όλη την ημέρα φορώντας κάτι που παγιδεύει θερμότητα, ιδρώτα, νεκρά κύτταρα και βακτήρια, είναι ιδιαίτερα απαραίτητο. Είναι δύσκολο να καθαρίσετε σωστά το πρόσωπό σας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, επομένως είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τη bedtime routine σας ως ευκαιρία να κάνετε ένα πραγματικό…RESET  στο δέρμα σας.

Εάν παρατηρείτε ή ανησυχείτε για εξάρσεις ακμής, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε επιμελής με τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. 

Ξεκινήστε καθαρίζοντας το δέρμα σας με ένα απαλό, αντιμικροβιακό καθαριστικό προσώπου που περιέχει συστατικά όπως σαλικυλικό οξύ ή εκχύλισμα τσαγιού. 

Μετά τον καθαρισμό, προτείνω να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα προσώπου – ειρωνία έ; Χρησιμοποιούμε μια μάσκα για να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα από μια άλλη…μάσκα! Αναζητήστε μια καταπραϋντική, αντιβακτηριακή μάσκα με καθαριστικό άργιλο και ενυδατικά συστατικά που ηρεμούν  το δέρμα από τις τριβές.


Χρησιμοποιήστε μια εξειδικευμένη κρέμα ή ορό για λιπαρό/προβληματικό δέρμα. 

Προτείνουμε τη χρήση ορού με σαλικυλικό οξύ δύο έως τρεις νύχτες την εβδομάδα. Θυμηθείτε ότι οι μάσκες προσώπου παγιδεύουν λιπαρότητα στους πόρους σας. Το σαλικυλικό οξύ θα μπορέσει πραγματικά να εισχωρήσει μέσα και να τους απελευθερώσει!

Επίσης συστατικά όπως το γλυκολικό οξύ θα δράσουν κερατολυτικά απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα. 

Ενισχύστε την άμυνα της Επιδερμίδας σας!

Χρησιμοποιήστε στη beauty routine σας προϊόντα με πρεβιοτικά για να επηρεάσετε θετικά το μικροβίωμα του δέρματος. Έχουμε ξαναμιλήσει αναλυτικά για το τι είναι αυτό το μικροβίωμα και πως η ισορροπία του είναι σημαντική για την επιδερμίδα μας ΕΔΩ

Τα πρεβιοτικά είναι ουσίες που τροφοδοτούν τα μικρόβια και τα βοηθούν να αναπτυχθούν – θεωρήστε τα ως τροφή για καλά βακτήρια! Τα πρεβιοτικά περιλαμβάνουν συστατικά όπως φύκια, λιπαρά οξέα και πολυσακχαρίτες. Ένα πλεονέκτημα των πρεβιοτικών είναι ότι δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί και επομένως δεν θα βλαφθούν από συντηρητικά. Αυτό τους καθιστά πολύ πιο εύκολο στο να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή καλλυντικών ή συμπληρωμάτων διατροφής.

Murad Prebiotic 4 in 1 Cleanser

Murad Prebiotic 3-IN-1 Multimist

Murad Clarifying Oil-Free Water Gel

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι πραγματικά, ζωντανά βακτήρια που τοποθετούνται σε ένα προϊόν. 

Στο μέλλον, πιστεύω ότι θα δούμε αύξηση των προϊόντων που στοχεύουν το μοναδικό μικροβίωμα κάθε ατόμου, αλλά προς το παρόν, η χρήση τοπικών προβιοτικών στην περιποίηση του δέρματος είναι μια αποτελεσματική λύση!

Δοκιμάστε κι εσείς μια προσωποποιημένη θεραπεία με προβιοτικά που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιδερμίδας σας!



H λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στο δέρμα σας.

Θεωρώ ότι ένα προβιοτικό συμπλήρωμα είναι υπέροχη ιδέα για τον καθέναν από εμάς για τη γενικότερη υγεία και ευεξία, εγώ προσωπικά το κάνω, καθώς όλα στο σώμα μας είναι συνδεδεμένα και η εσωτερική μας φροντίδα είναι σημαντική ΚΑΙ για την υγεία του δέρματος. Αυτό φυσικά δε σημαίνει οτι παίρνοντας ένα προβιοτικό θα καθαρίσετε πχ την ακμή όπως και μια «καθαρή» διατροφή δεν είναι η απόλυτη θεραπεία των ακνεϊκών εξάρσεων, αλλά αντεπιτεθείτε στη maskne με κάθε τρόπο:  με αντιοξείδωση, έξυπνα θρεπτικά συστατικά, ω3 και προβιοτικά που θα βρείτε στα καινοτόμα

Share this post