AHA’s VS BHA’s: ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ ΟΞΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ

Ας μιλήσουμε για τα οξέα: είναι ίσως από τους πιο ευπροσάρμοστους και multitasking παίκτες στη στρατηγική του Skincare! Εμείς τα λατρεύουμε και αν δεν τα έχετε δοκιμάσει ήδη, ξεκινήστε τα…χθες! Πάμε να δούμε τις διαφορές μεταξύ AHA’s & BHA’s και γιατί πρέπει οπωσδήποτε να τα εντάξετε στη ρουτίνα σας!

Έχουν τη δύναμη να ισοπεδώνουν τα σπυράκια, να εξαφανίζουν τις κηλίδες, να σβήνουν τις λεπτές γραμμές και να χαρίζουν ενυδάτωση και μια υγιή λάμψη – σχεδόν στιγμιαία!

Αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματός σας, τα οξέα ανοίγουν επίσης το δρόμο για τα επόμενα προϊόντα σας, βοηθώντας να αποδώσουν καλύτερα!

Οι 2 κυριότεροι τύποι οξέων είναι τα AHA’s και τα BHA’s

Είναι 2 διαφορετικές ομάδες οξέων:

Το AHA σημαίνει άλφα-υδρόξυ οξύ. Τα AHA προέρχονται από ζαχαροκάλαμο ή άλλες φυτικές πηγές, γι ‘αυτό αναφέρονται συχνά ως οξέα φρούτων. Μεταξύ των AHAs είναι το γλυκολικό οξύ, το οποίο,είναι το μικρότερο από τα AHA, προέρχεται από ζαχαροκάλαμο και είναι ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος τύπος σε προϊόντα περιποίησης δέρματος.

Τα AHAs συνιστώνται γενικά για φυσιολογικό έως ξηρό, κατεστραμμένο από τον ήλιο δέρμα, χάρη στην ικανότητά τους να ενισχύουν τους φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες. Τα AHA έχουν πολλά οφέλη και στοχεύουν σε όλες τις περιοχές του δέρματος, τόσο στο εξωτερικό στρώμα (επιδερμίδα) όσο και στο βαθύ στρώμα (το χόριο). Στην επιδερμίδα, τα AHA έχουν αποφολιδωτική επίδραση, αυξάνοντας την πτώση νεκρών κυττάρων του δέρματος που συσσωρεύονται στην επιφάνεια. Αυτό το κάνουν διαλύοντας απαλά τους δεσμούς μεταξύ των νεκρών κυττάρων. Τα AHA βοηθούν επίσης στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου, καθιστώντας τα ιδανικά για όσους θέλουν να μειώσουν την εμφάνιση λεπτών γραμμών. Αυξάνουν τη σύνθεση κολλαγόνου από ινοβλάστες (τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο στο δέρμα) και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωση των ορατών σημείων βλάβης από τον ήλιο (FYI:  δεν αντικαθιστούν το αντηλιακό).

AHAs: Γλυκολικό (παράγεται από ζαχαροκάλαμο) – Γαλακτικό (από τη λακτόζη στο γάλα) – Μανδελικό (από πικραμύγδαλο) – Κιτρικό (από οξέα σε εσπεριδοειδή) – Μηλικό Οξύ (από οξέα στο μήλο)

Το BHA σημαίνει β-υδροξυ οξύ. Αυτό το δημοφιλές συστατικό κατά της ακμής, το σαλικυλικό οξύ; Ναι, αυτό είναι BHA. Τα BHAs είναι οργανικά καρβοξυλικά οξέα που λειτουργούν στην επιφάνεια του δέρματος και βαθιά μέσα στον πόρο. Είναι λιπο-διαλυτά οπότε ιδανικά για το κανονικό έως λιπαρό δέρμα που είναι επιρρεπές σε εξάρσεις ακμής, κηλίδες και εμφανείς πόρους. Παρότι είναι οξέα έχουν την παράξενη ικανότητα να ηρεμούν το δέρμα, ακόμα και για ευαίσθητους τύπους δέρματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι επιρρεπείς σε ερυθρότητα ή ροδόχρου ακμή. Αυτό ισχύει και για τον πιο γνωστό τύπο BHA, το σαλικυλικό οξύ. το οποίο έχει και βελτιωμένη ικανότητα διείσδυσης στους πόρους. Επίσης είναι γνωστό ότι καταπολεμά τα βακτήρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κάλων και άλλων περιοχών ξηρού δέρματος, με παρόμοιο τρόπο με αυτό που κάνουν τα AHA – αποσυνδέοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μεταξύ τους – αλλά το σαλικυλικό οξύ διεισδύει πιο βαθιά.

Όταν επιλέγετε μεταξύ AHA και BHA, εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να λειτουργούν τα προϊόντα ή το θέμα που θέλετε να στοχεύσετε. Εάν το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό, όπως η κυστική ακμή ή η ακμή γενικά, θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε είτε συνδυασμό BHA είτε AHA / BHA, καθώς πιθανότατα θα διεισδύσει καλύτερα στη ρίζα του προβλήματος!

Ωστόσο, για ένα ζήτημα όπως το ξηρό δέρμα, το AHA είναι η καλύτερη επιλογή. Ένας συνδυασμός AHA / BHA μπορεί να λειτουργήσει ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας, αλλά όταν ο στόχος σας είναι να κάνετε μια πιο επιφανειακή απολέπιση, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε AHA.

Τα αγαπημένα μας προϊόντα με AHA & BHA:

  • Καθαρισμος: Medik8 Surface Radiance Cleanse
  • Toner (Λοσιόν): Environ Focus Care Alpha Hydroxy Toner
  • Ενυδάτωση: Juliette Armand AHA smoothing Cream
  • Ανάπλαση: Yellow Rose Fruit Acids Gel
  • Ορός Λεύκανσης & Λάμψης με AHA & Vitamin C – Murad Brightening Glycolic

Share this post