post

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΕΘΙΣΕΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΟΥ;

Η βιταμίνη C θεωρείται ευρέως ως ένα από τα καλύτερα συστατικά για τη λάμψη του δέρματος, την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου και την προστασία από περιβαλλοντικές βλάβες. Είτε είστε αισθητικός, δερματολόγος ή απλά λάτρης της περιποίησης της επιδερμίδας, πιθανότατα έχετε ακούσει για ένα σημαντικό μειονέκτημα αυτού του συστατικού: τον ερεθισμό του δέρματος από τη χρήση βιταμίνης C.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Ορισμένοι τύποι ορού βιταμίνης C, όταν εφαρμόζονται καθημερινά στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν “κάψιμο” και τσούξιμο, μαζί με κοκκινίλα ή μια γενική αίσθηση τραβήγματος ή ερεθισμού. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη C προκαλεί μια νευρική απόκριση στο δέρμα σας. Καθώς το δέρμα σας αντιλαμβάνεται την έκθεση, προσπαθεί να σας προειδοποιήσει για κάτι που του είναι εντελώς νέο και πιθανότατα όχι καλά ανεκτό – σε αυτή την περίπτωση, ένα προϊόν με χαμηλό pH. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι αυτή η παρενέργεια πρέπει να σας αποτρέψει εντελώς από τη χρήση βιταμίνης C. Υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε!

Οφέλη της Βιταμίνης C στη Ρουτίνα Περιποίησης του Δέρματος

Η ενσωμάτωση ενός τοπικού ορού βιταμίνης C στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική για τον ενδοεπιδερμικό φραγμό και να βελτιώσει τη συνολική υγεία του δέρματος.

 • Ομοιόμορφος τόνος

Είναι ίσως το πιο άμεσο και αγαπημένο αποτέλεσμα της βιταμίνης C. Μειώνει την παραγωγή χρωστικής στο δέρμα, κάνοντάς το να φαίνεται πιο λαμπερό.

 • Αυξάνει την Παραγωγή Κολλαγόνου

Όχι μόνο βοηθά στην προστασία του κολλαγόνου που ήδη έχετε, αναστέλλοντας τα ένζυμα που συνήθως το διασπούν, αλλά συμβάλλει επίσης στην παραγωγή πιο υγιούς κολλαγόνου.

 • Προστατεύει από Περιβαλλοντικές Βλάβες

Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν το δέρμα από βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, τη ρύπανση και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

 • Ενισχύει την Ενυδάτωση του Δέρματος

Έχει αποδειχθεί επίσης ότι έχει ενυδατικές ιδιότητες, βοηθώντας στην αύξηση των επιπέδων ενυδάτωσης και στην πιο σφριγηλή όψη του δέρματος.

Κατανόηση της Ευαισθησίας στη Βιταμίνη C

Εφόσον λοιπόν έχει τόσα καλά, γιατί καμιά φορά εμφανίζουμε αυτό το επώδυνο αίσθημα κάυσου και το τσούξιμο;

Ο καύσος προκαλείται γενικά από τρία πράγματα:

 • Ένα πολύ χαμηλό pH. Τα χαμηλά επίπεδα pH 2,5-3,5 μπορούν δυνητικά να ερεθίσουν το δέρμα. Μπορούν να αυξήσουν την οξύτητα ενός ορού, οδηγώντας σε εξασθενημένο φραγμό και υψηλότερη πιθανότητα τσουξίματος, ειδικά για ευαίσθητο δέρμα.
 • Υψηλή ποσότητα ασκορβικού οξέος. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ορούς βιταμίνης C που “τσιμπάνε” έχουν χαμηλό pH και υψηλή ποσότητα ασκορβικού οξέος. Αυτό το οξύ είναι ένα πολύ μικρό μόριο, επομένως μπορεί εύκολα να εισχωρήσει στο δέρμα και να διαταράξει τη φυσική του ισορροπία.
 • Ένας εξασθενημένος φραγμός ή πρόσφατη χρήση ενεργών συστατικών. Άτομα που χρησιμοποιούν ενεργά συστατικά (ρετινοειδή, απολεπιστικά οξέα κ.λπ.) και άτομα με εξασθενημένο φραγμό είναι πιο πιθανό να αισθανθούν τσούξιμο. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν χρησιμοποιείτε απολεπιστικά οξέα ή ρετινόλη, δημιουργείτε ταχύτατη ανανέωση του δέρματος, πράγμα που σημαίνει ότι το δέρμα στην επιφάνεια είναι πιο “φρέσκο” και εκτεθειμένο. Εάν έχετε ήδη μειωμένο φραγμό και συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε βιταμίνη C, δεν θα έχετε αρκετά λιπίδια στο δέρμα σας για να το βοηθήσετε να προστατευτεί από ένα προϊόν με χαμηλό pH. Αυτό  με τη σειρά του θα  οδηγήσει σε φλεγμονή.

Μην τα Παρατάτε – Υπάρχει Λύση!

Επειδή απλά μπορεί να αντιμετωπίζετε ερεθισμό από βιταμίνη C, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε εντελώς το συστατικό. Υπάρχουν ακόμα τρόποι για να λάβετε όλα τα οφέλη της βιταμίνης C – χωρίς τις παρενέργειες !

Τι να αποφύγετε

 • Προϊόντα με χαμηλό pH: Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια φλεγμονή στο δέρμα, προκαλώντας επιταχυνόμενα σημάδια γήρανσης και αυξημένη πραγωγή χρωστικής (μόλις το σώμα σας λάβει σήμα ότι υπάρχει φλεγμονή, μπορεί να εμφανιστεί αυξημένη παραγωγή χρωστικής ως αντίδραση). Αναζητήστε φόρμουλες με pH 5,0-5,8.
 • Μην αγνοείτε το σύμπτωμα: Σε αντίθεση με τη ρετινόλη, ο πόνος (δηλαδή το τσούξιμο) δεν είναι σημάδι της αποτελεσματικότητας της βιταμίνης C, αλλά μπορεί να είναι σημάδι ερεθισμού.
 • “Σάντουιτς” με Βιταμίνη C: Ενώ το “σάντουιτς” ρετινόλης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λάβετε όλα τα ισχυρά οφέλη ενός ρετινόιδους χωρίς ξηρότητα, απολέπιση ή ερεθισμό, αυτό δεν ισχύει για τη C. Όταν “στριμώχνετε” έναν ορό βιταμίνης C ανάμεσα σε δύο στρώσεις ενυδατικής κρέμας, στην πραγματικότητα απλώς εμποδίζετε εντελώς την ικανότητα του ασκορβικού οξέος να δράσει.

Τι να κάνετε

 • Αναζητήστε Εναλλακτικές: Υπάρχουν πολλές μορφές βιταμίνης C που χρησιμοποιούνται στην περιποίηση της επιδερμίδας, και ποια θα επιλέξετε σίγουρα παίζει ρόλο. Εάν αντιμετωπίζετε ερεθισμό, ήρθε η ώρα να αναζητήσετε μια πιο σταθερή φόρμουλα.

 • Αναζητώντας τη σταθερότητα

Η αναζήτηση μιας σταθερής βιταμίνης C είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις παρενέργειες, αλλά τι ακριβώς συνεπάγεται αυτό;

 • Τι Σημαίνει “Σταθερή Βιταμίνη C”;

Όταν ακούτε ότι μια μορφή βιταμίνης C είναι «σταθερή», αυτό αναφέρεται στην ικανότητα του προϊόντος να διατηρεί την αποτελεσματικότητά του με την πάροδο του χρόνου και την έκθεση στον αέρα, το φως και τη θερμοκρασία. Μια σταθερή βιταμίνη C θα διατηρήσει συνήθως την ισχύ της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα είναι λιγότερο επιρρεπής σε οξείδωση και πιθανότατα θα περιέχει υποστηρικτικά συστατικά που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι ο λευκός ή μπεζ ορός σας αρχίζει να γίνεται κίτρινος ή ανοιχτό καφέ; Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν έχει γίνει ασταθές και έχει αρχίσει να οξειδώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε πλέον όλα τα οφέλη του.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα τα συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας τελικά λήγουν, ακόμη και οι πιο σταθεροί οροί βιταμίνης C. Βεβαιωθείτε ότι είστε εντός της ημερομηνίας λήξης του προϊόντος σας!

Έλεγχος Συστατικών

Όταν πρόκειται για κοινές μορφές βιταμίνης C στην περιποίηση της επιδερμίδας, υπάρχουν τέσσερις που είναι αρκετά κοινές: L-ασκορβικό οξύ, φωσφορικό άσκορβυλικό νάτριο, ασκορβυλ μεθυλοσιλανόλη πηκτίνη και τετραεξυλεξυλεδεκυλ ασκορβικό οξύ. Δείτε πώς διαφέρουν.

 • L-ασκορβικό οξύ: Παρά το γεγονός ότι είναι ένα δοκιμασμένο συστατικό, αυτό δεν είναι η καλύτερη επιλογή σας όταν πρόκειται για αντιοξειδωτική προστασία. Η μόνη δραστική μορφή της βιταμίνης C, το L-ασκορβικό οξύ είναι απίστευτα ασταθές και, καθώς είναι ένα αντιοξειδωτικό, θέλει να αντιδράσει με σχεδόν τα πάντα στο περιβάλλον του. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το συστατικό έχει υψηλή πιθανότητα οξείδωσης πριν προλάβει να εισχωρήσει στο δέρμα σας.

 • Sodium Ascorbyl Phosphate: Μια εξαιρετική επιλογή για τύπους δέρματος που ταλαιπωρούνται από σπυράκια, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση της ακμής, αλλά μπορεί να είναι αρκετά ερεθιστικό.

 • Ascorbyl Methylsilanol Pectinate: Ένα σύνθετο μείγμα πολλών ενώσεων, αυτή η μορφή έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την μεμβράνη των κυττάρων του δέρματος και έχει καλύτερη απορρόφηση από το δέρμα.

 • Tetrahexyldecyl Ascorbate: Αυτό είναι ένα από τα προσωπικά μου αγαπημένα, καθώς είναι η μόνη λιποδιαλυτή μορφή βιταμίνης C από τις 4. Εξαιτίας αυτού, δεν θα αντιδράσει μέχρι να έρθει σε επαφή με τα έλαια του δέρματός σας, καθιστώντας το την πιο σταθερή μορφή. Το τετραεξυλεξυλεδεκυλ ασκορβικό οξύ (δε χρειάζεται να το μάθεις, χρειάζεται να το φοράς) είναι επίσης γνωστό ότι διεισδύει στο δέρμα 20 φορές περισσότερο από το ασκορβικό οξύ!

Η συσκευασία έχει μεγάλη σημασία

Όπως ανέφερα, οι οροί βιταμίνης C μπορεί να είναι εξαιρετικά ασταθείς, αντιδρώντας σχεδόν σε όλα, από το φως και τη ζέστη στον αέρα, το νερό και τα μέταλλα. Γι’ αυτό η συσκευασία του προϊόντος μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά.

Αναζητήστε αδιαφανή ή σκουρόχρωμα μπουκαλάκια ή βαζάκια που προστατεύουν το προϊόν από την έκθεση στο φως, καθώς το φως, ειδικά το υπεριώδες, μπορεί να την αποσταθεροποιήσει. Ιδανικά, το προϊόν θα πρέπει να διαθέτει και αντλία για να ελαχιστοποιήσει την έκθεση στον αέρα, διατηρώντας τον ορό φρέσκο για περισσότερο. Και τα δύο αυτά θα μειώσουν επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης, διασφαλίζοντας ότι μπορεί να προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο δέρμα!

Κάντε ένα patch test για να τεστάρετε την ευαισθησία του δέρματος σας!

Ενώ προσπαθείτε να βρείτε το κατάλληλο προϊόν βιταμίνης C για εσάς, μπορεί να χρειαστείτε κάποιο καιρό και μερικές δοκιμές, αλλά δε θα ήθελα να να καταστρέψετε τον επιδερμικό φραγμό σας εντωμεεταξύ. Κάντε μια δοκιμή σε μια μικρή περιοχή του δέρματος (patch test). Εφαρμόστε βιταμίνη C στον λαιμό σας (όπου το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο) για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιοι τύποι προϊόντων ή συστατικών θα προκαλέσουν αρνητική ή αλλεργική αντίδραση στο πρόσωπό σας.

Κατανοώντας τα αίτια της ευαισθησίας και επιλέγοντας σταθερές φόρμουλες, μπορείτε να ενσωματώσετε αποτελεσματικά και άνετα τη βιταμίνη C στις ρουτίνες περιποίησης της επιδερμίδας σας. Με τη σωστή προσέγγιση, η βιταμίνη C μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη προσθήκη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας, προάγοντας ένα πιο υγιές δέρμα με πιο λαμπερή όψη.

Εγώ και η ομάδα μου είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε το κατάλληλο προϊόν!

Share this post

Το ακόλουθο προϊόν προστέθηκε στο καλάθι: